Lähteet-välilehden käyttö

Lähteiden lisääminen Genissä

Genissä on kaksi perustapaa lisätä lähteitä profiilin tiedoille. Yleisin ja helpoin tapa on lisätä lähdeviitteet linkkeineen profiilin Yleiskatsaus-välilehdelle. Toinen, jonkin verran työläämpi, tapa on käyttää Genin omaa Lähteet-välilehteä. Jälkimmäisellä tavalla on omat etunsa:

  • Alkuperäisestä lähteestä tehdään kopio Geniin – tämä on tärkeää varsinkin niiden lähteiden kanssa, joiden saatavuudesta ei ole takeita pidemmällä aikavälillä.
  • Lähdeasiakirjaa voi siteerata Lähteet-välilehdellä ja eri asiakirjoissa esiintyviä faktoja pystyy vertailemaan Näytä faktat näkymässä.

Tässä esitetyssä lähteiden lisäämistavassa on lähdedokumentti ja tavoitteena lisätä kaikki dokumentin tieto Geniin tai varmentaa jo olemassa oleva tieto sitä käyttäen.

Omalla koneella olevan lähdedokumentin lisääminen

SSHY:n jäsensivujen kuvia ei saa ladata Geniin lähdedokumentiksi. Seuraavaksi kuvattua menetelmää ei tule siten käyttää SSHY:n jäsensivujen kuville. Kappaleessa Tekstiasiakirja lähteenä kuvattua menetelmää voi käyttää niillekin.

Seuraavaksi käymme läpi esimerkin avulla lähteen lisäämisen käyttäen Lähteet-välilehteä olettaen että olet tuonut lähdedokumentiksi lisättävän kuvan Kansallisarkiston verkkopalvelusta omalle koneellesi. Esimerkkilähteenä on profiilin Pekka Matinpoika Pirttioja, Kangas-Sikala (Ylisikala) syntymämerkintä Sievin syntyneiden luettelossa.

  1. Mene profiilin Lähteet välilehteen ja klikkaa + Lisää lähde linkkiä välilehden oikeassa yläkulmassa.
  1. Uusi ikkuna Lisää lähteitä henkilölle N.N. avautuu, Klikkaa linkkiä + Lisää uusi asiakirja ikkunan vasemmassa alakulmassa.

Seuraavaksi valitaan ladataanko lähdeasiakirja omalta koneeltasi, luodaanko se käyttäen annettua verkkolinkkiä vai luodaanko uusi tyhjä tekstiasiakirja. Kansallisarkiston digitoidut kuvat kannattaa ladata omalle koneelle ja sieltä Geniin. Tällöin Genin asiakirjassa näkyy vain kuva sivusta, eikä koko verkkosivu kuten linkistä ladattaessa käy. Samalla saat halutessasi itsellesi arkistoon kopion lähteestä. Oletuksena Genin Lisää dokumentti henkilölle … on valittuna asiakirjan lataus omalta koneelta.

  1. Klikkaa Valitse tiedosto painiketta ja valitse ladattava asiakirja koneeltasi.

Useampaa asiakirjaa ei kannattane ladata kerralla, koska tällöin viittaukset saattavat tulla helpommin väärään asiakirjaan.

  1. Klikkaa sinistä Lataa dokumentteja painiketta ikkunan alareunassa.
  1. Asiakirjan latauduttua avautuu uusi ikkuna Henkilön N.N. asiakirjat:
  1. Klikkaa Muokkaa painiketta ikkunan yläosassa muokataksesi asiakirjan tietoja. Tällöin avautuu uusi ikkuna:
  1. Lisää tässä ikkunassa tiedot:
  • Alkuperäisen asiakirjan tulisi löytyä asiakirjan nimen perusteella. Muokkaa sitä jos on tarvetta.
  • Valitse mihin kokoelmaan asiakirja lisätään.
  • Asiakirjan päivämääräksi voi asettaa asiakirjassa kuvatun tapahtuman päivämäärän. Geni ei valitettavasti vielä tue asiakirjojen esittämistä aikajärjestyksessä Lähteet-välilehdelle.
  • Valitse tapahtuma johon asiakirja liittyy. Pystyäksesi liittämään asiakirjan tapahtumaan sinun tulee olla kyseisen profiilin ylläpitäjä tai profiilin tulee olla liitettyä projektiin jossa olet jäsenenä.
  • Lisää tapahtuman paikka.
  • Lisää mahdolliset muut henkilöt joille dokumentista löytyy faktoja. Tämä on varminta tehdä käyttäen näiden profiilien tunnistenumeroita. Äidin Maria Kangas-Sikalan profiilin osoite on https://www.geni.com/people/Maria-Kangas-Sikala-Ylisikala/6000000059655394964. Kopioi numerosarja (6000000059655394964) osoitteen lopusta, liitä se Ihmiset-kenttään ja klikkaa ilmaantunutta Etsi lisää linkkiä. Valitse ehdotettu profiili. Lisää samalla tavalla isänkin profiili jo valmiiksi dokumenttiin.
  • Lisää Kuvaus-kenttään linkki alkuperäisasiakirjaan.
  • Klikkaa lopuksi Tallenna painiketta.
  1. Seuraavaksi lisäämme sitaatit asiakirjassa mainituille faktoille, klikkaa Viittaa painiketta Henkilön N.N. asiakirjat ikkunan yläosassa.

Tällöin avautuu ikkuna Lisää lähteitä henkilölle N.N. Juuri lisäämäsi asiakirja on vasemmanpuoleisessa luettelossa ylimpänä ja oletuksena valittuna:

  1. Valitse ikkunan oikeanpuoleisesta osasta asiakirjassa mainitut faktat joita halua siteerata. Yleensä faktoja kannattaa valita vain yksi kerrallaan, ellei sama siteeraus tue useampaa faktaa, Siteeraus tulisi olla mahdollisimman suora lainaus alkuperäistekstistä, mahdollisine virheineen. Päivämäärien osalta kannattanee pitäytyä määrämuotoisessa ISO 8601 standardin mukaisessa muodossa, tällöin kuukaudet ja päivät eivät mene lukijalta sekaisin.

Klikkaa seuraavaksi sinistä Tallenna painiketta.

Valitse sama asiakirja (ylin) uudelleen luettelosta lisätäksesi seuraavan sitaatin. Kun olet lisännyt sitaatit kaikille asiakirjan tukemille faktoille, voit siirtyä seuraavaan kohtaan. Huomaa että myös sitaatit jotka eivät tue faktaa kannattaa lisätä – näitähän ovat esimerkiksi virheellisesti kirjatut syntymäajat.

  1. Valmista! Klikkaa oikean nurkan rastia poistuaksesi näkymästä ja klikkaa rastia myös seuraavassa
    näkymässä.

Tässä vaiheessa kannattaa käydä vertaamassa Näytä faktat näkymästä lisättyjä sitaatteja vastaavien kenttien nykyisiin arvoihin. Allaolevasta kuvasta näkyy että Pekan patronyymiksi on yhdessä aiemmin lisätyssä lähteessä merkitty “Joh:” poiketen muissa lähteissä mainituista “Mattsson”:in muunnelmista. Tämä saattaa olla kirjausvirhe tai sitten kyseessä onkin eri henkilö. Jos edellinen saadaan jotenkin varmennettua, sitaattiin voisi lisätä tästä merkinnän.

Saman lähteen lisääminen useammalle profiilille

Jatketaan esimerkkiä lisäämällä toinen vanhempi – siirrytään ensiksi äidin Maria Kangas-Sikala, Ylisikala (Kiiskilä) profiiliin. Siirry profiilin ”Lähteet” välilehteen ja klikkaa ”+ Lisää lähde” linkkiä samoin kuin lisättäessä lapsen lähdetietoa.

Koska lisäsimme asiakirjan tietoihin vanhempien profiilit jo aiemmin avautuneessa ikkunassa näkyy valmiiksi aiemmin lisäämämme asiakirja. Jos tämä jäi tekemättä, klikkaa Vain profiilin asiakirjat ruudusta valinta pois päältä. Tällöin luettelossa pitäisi näkyä kaikki äskettäin lisäämäsi asiakirjat, uusin ylimpänä. Klikkaa tätä asiakirjaa ja lisää faktat, yksi kerrallaan, kuten aiemminkin.

Lopuksi samat toimenpiteet pitää tehdä isän Matti Juhonpoika Kangas-Sikala (Ylisikala) profiiliin.

Lähteen lisääminen linkistä

Lähdetiedon lisääminen linkistä on mielestämme hyödyllisin silloin jos lähdedokumentti on verkkosivu. Esimerkiksi ylioppilasmatrikkelit ja paimenmuistiot on kätevintä lisätä linkin avulla. Seuraavassa esimerkkilähteenä on Ylioppilasmatrikkelista Johan Salmeniuksen henkilötiedot jonka lisäämme profiiliin Juho Juhonpoika Salmenius.

Siirry Lähteet-välillehdelle, klikkaa sieltä + Lisää lähde ja edelleen + Lisää uusi asiakirja. Valitse avautuneesta ikkunasta Lisää uusi linkki-välilehti ja syötä URL-kenttään haluamasi verkkosivun osoite.

Asiakirjan latauduttua syötät asiakirjan tiedot ja lisäät viittaukset samalla tavalla kuin tuodessasi dokumentin koneeltasi. Lisätty lähdetieto näkyy alla:

Tekstiasiakirja lähteenä

Kolmas tapa lisätä lähde on luoda uusi dokumentti. Valitse tällöin Lisää dokumentti henkilölle N.N. ikkunassa kolmas välilehti Luo uusi dokumentti. Dokumentti voi olla myös tyhjä dokumentti, kiinnostavan tiedon ollessa lähteen kuvaavat tiedot ja viittaukset. Esimerkiksi käytettäessä lähteenä SSHY:n jäsensivuja voidaan viittauksilla kertoa mitä tietoja kuvasta löytyy. Esimerkkinä (tyhjästä) tekstiasiakirjasta toimii SSHY:n jäsensivujen kuvan pohjalta tehty Saloinen rippikirja 1885-1890 MKO19-28, kuva 244 -dokumentti.

Linkki SSHY:n jäsensivulta löytyviin tietoihin tulee ottaa selaimen osoiteriviltä. Suoraa linkkiä näkyvään kuvaan ei saa julkistaa, koska tämä virheellisesti ohittaa jäsensivujen käyttäjätunnistuksen. SSHY:n jäsensivujen kuvat ovat vain jäsenten omaan käyttöön.

Tunnista-toiminto

  1. Klikkaa kuvaa tai linkkiä ”Lähteet” välilehdellä.
  2. Tunnista toiminto.
  3. Klikkaa ”Tunnista” painiketta, etsi nimi ja rajaa se. Klikkaa oikeata profiilia!

Tunnista toiminto on sama kuin valokuvissa. Profiileja voi lisätä samaan kuvaan useampiakin.
ortodoksien metrikoissa ja vaikealukuisemmissa lähdetiedoissa tämä tapa on suositeltava.

you're currently offline