Puuristiriitojen ratkaiseminen

Yhdistettyäsi profiilin sinun tulee yleensä jatkaa yhdistämisiä lähiprofiileissa kunnes tuplaprofiileja ei enää löydy ja kaikki puuristiriidat on ratkaistu. Puuristiriitojen ratkaiseminen aloitetaan klikkaamalla puunäkymässä profiililla näkyvää varoitusikonia.

Sama ikoni yhdessä tekstin Ratkaise ristiriidat kanssa näkyy myös profiilin tiedoissa.

Varoitusikoni näytetään jos profiililla on useampia pareja biologisia vanhempia. Useimmiten ratkaisuna on yhdistää vanhemmat, mutta ikonin vihjetekstin mukaisesti joissakin tapauksissa riittää että merkitset toiset vanhemmat adoptio- tai kasvattivanhemmiksi. On myös mahdollista että toiset vanhemmat ovat väärät. Tässä tapauksessa vanhempia ei yhdistetä, vaan yhteys vääriin vanhempiin katkaistaan. Profiilin yhteyksien katkaiseminen vaatii Pro-tilin. Jos sinulla ei ole sitä, pyydä apua käyttäjältä jolla se on.

Varoitusikoni ei välttämättä tarkoita että profiililla olisi useampia vanhempia tai tuplalähiprofiileja. Tällöin riittää käydä tarkistamassa tuplat ja vahvistamassa vanhemmat ikonin kautta.

Klikattuasi varoitusikonia saat esille näkymän jossa on lueteltu kaikki profiilin vanhemmat, sisarukset, kumppanit ja lapset.

Käy profiilit läpi etsien mahdollisia tuplia. Tarkista mahdollisten tuplien syntymäajat profiilille ilmaantuvasta vihjeikkunasta jos on useampia samannimisiä profiileja. Tällä vältämme nuoreena kuolleiden lasten tai sisarusten yhdistämisen vanhempiin kaimoihin.

Vedä kaikki tuplaprofiilit päällekkäin. Joskus samalle henkilölle voi olla kolme tai useampikin profiilia.

Aloita tuplaprofiileiksi merkitsemiesi profiilien yhdistäminen klikkaamalla YHDISTÄ TUPLAT. Kunkin profiilin yhdistäminen kysytään vielä erikseen ja voit halutessasi sivuuttaa minkä tahansa yhdistämisistä.

Tarkista esiin tulleessa näkymässä ensimmäisen yhdistettävän profiilin tiedot. Jos olet varma että kyseessä on sama henkilö, klikkaa Kyllä, yhdistä nämä henkilöt. Hetken odottelun jälkeen esille tulee sama näkymä seuraavalle yhdistettävälle profiilille.

Nyt ylhäällä saattaa näkyä kaksi linkkiä: jos näet selvitä ristiriitaiset tiedot -linkin, suosittelen että avaat sen uuteen selainikkunaan tai -välilehteen. Ristiriitaiset tiedot voi selvittää jälkeenpäinkin, mutta on parempi että teemme sen heti etteivät unohdu.

Tässä tapauksessa pääprofiilin tiedot vaikuttavat hyviltä joten voimme valita ne kaikki ja klikata Tallenna. Tallentamisen jälkeen voimme lisätä vaihtoehtoisista tiedoista nimiä esimerkiksi Tunnetaan myös nimellä -kenttään mikäli niitä ei siellä vielä ole. Pääprofiilia voi myös täydentää ennen tietoristiriitojen hyväksymistä avaamalla pääprofiili taulukon yllä olevasta linkistä. Muista päivittää ristiriitaisten tietojen näkymä jos päivität pääprofiilia.

Ratkaistuamme ensimmäisestä yhdistämisestä syntyneet tietoristiriidat palaamme toisen profiilin yhdistämiseen.

Tarkista profiilien tiedot ja hyväksy, hylkää tai lykkää yhdistäminen kuten ensimmäisessakin yhdistämisessä.

Jatka yhdistämisiä ja mahdollisten tietoristiriitojen ratkomisia kunnes palaat näkymään jossa näytetään yhdistetyt lähiprofiilit.

Tarkista vielä kertaalleen profiilit tuplien varalta. Jos huomaat lisää yhdistettävää, raahaa tuplaprofiilit päällekkäin ja aloita niiden yhdistäminen. Jos et löydä enää tuplia, klikkaa linkkiä määritä vanhemmat.

Kuvaus vanhempien valinnasta ja mahdollisesta lisäyhdistämisistä puuttuu vielä!

Jos vanhempia on vain yksi pari eikä lähiprofiileissa ole enää yhdistettävää, näytetään ikkuna jonka voit sulkea klikkaamalla SULJE.

Palaat nyt puunäkymään.

Klikkaa auki aktiivinen profiili. Valitse profiilin Toiminnot-valikosta Näytä lähellä olevat yhdistämisongelmat.

Valitse avautuneesta yhdistämiskeskuksesta Tietoristiriidat välilehti ja järjestä lista siten että uusin on ylinnä klikkaamalla Päivitetty-sarakkeen ylöspäin osoittavaa kolmiota.

Ratkaise mahdolliset uudet tietoristiriidat klikkaamalla oikeanpuolimmaisen sarakkeen Näytä profiili -linkkejä. Jos ratkoit tietoristiriidat samantien, näitä pitäisi olla korkeintaan yksi. Vanhempiakin tietoristiriitoja olisi kyllä hyvä ratkoa samalla kertaa.

Jos huomaat että Puuristiriidat-välilehden otsakkeessa näkyy muuta kuin (0), käy ratkomassa jäljellä olevat puuristiriidat. Näitä tulee tyypillisesti rönsyilevien yhdistämisten seurauksena – joidenkin sukupuun haarojen yhdistäminen on jäänyt kesken.

Toistan: Muista lopuksi tarkistaa Näytä lähellä olevat yhdistämisongelmat -toiminnolla ettet jättänyt ratkaisematta mahdollisesti aiheuttamiasi uusia puu- ja tietoristiriitoja.