Profiilin tietojen lisääminen

Henkilön nimet

Tiedot lisätään huomioiden yleinen nimistandardi ja käyttäen tarvittaessa kielivälilehtiä. Genissä oletusasetuksena on, että ohjelma ehdottaa lisättävälle profiilille sukunimeä (se tallentuu oletuslehdelle ellei sitä erikseen hylkää), automaattinen sukunimien ehdotus/tallennus on parempi asettaa pois päältä täältä:

Etunimet

Kaikki etunimet kirjataan yhteen Etunimet-kenttään käyttäen tarvittaessa kielivälilehtiä Suomi ja Karjala -projektin yleisen nimistandardin mukaisesti. Amerikansiirtolaisilla (ja yleensä Amerikkalaisilla) kirjataan heidän siellä käyttämänsä toinen nimi tai sen alkukirjain englannin- eli oletuskielisellä välilehdellä patronyymikenttään. Saman kielen vaihtoehtoiset etunimien muodot ja kustumanimet kirjataan pilkulla erotellen ilman välilyöntetä Tunnetaan myös nimellä -kenttään.

Osumien löytämisen kannalta on tärkeää kirjata etunimien eri muodot.

Sukunimet, lisänimet

Suomessa esiintyy perinteisesti kahta eri nimikäytäntöä sukunimien suhteen. Itä-Suomessa käytettiin jo varhain periytyviä sukunimiä, Länsi-Suomessa sen sijaan yleisimmin patronyymejä ja lisäksi talon nimeä käytettiin usein lisänimenä, se vaihtui sekä miehillä että naisilla asuinpaikan mukaan. Genissä lisänimiä voi merkitä sukunimikenttiin, lyhytaikaisten asuinpaikkojen mukaisia Tunnetaan myös nimellä kohtaan. Tämä mahdollistaa sen että henkilöitä voi etsiä sukunimi haussa myös lisänimellä, profiilit tulevat mukaan myös profiilisivujen oikeassa alalaidassa näkyviin Yleisimmät sukunimet hakemistoihin. Samoin etunimellä ja patronyymillä etsittäessä haetun henkilön tunnistaminen saman nimisten henkilöiden joukosta helpottuu.

Näytettävä nimi

Profiilille voi määritellä eri kielillä näytettävä nimi. Tätä nimeä käytetään näytettäessä profiilin nimi Genin käyttöliittymässä. Tämä nimi näkyy myös hakukoneiden tuloksissa. Yleensä on parempi jättää se täyttämättä – tällöin Geni luo automaattisesti näyttönimen varsinaisten nimikenttien sisällöstä. Näyttönimeä ei käytetä Genin sisäisissä hauissa eikä myöskään osumien haussa. Näyttönimessä ei pitäisi koskaan olla nimimuotoja joita ei ole varsinaisissa nimikentissä: etunimessä, patronyymissä, sukunimessä, syntymäsukunimessä tai Tunnetaan myös nimellä -kentässä.

Synnyin- ja kuolintiedot

Tallenna henkilön synnyin- ja kuolintiedot mahdollisimman tarkkaan jos ne vain ovat tiedossasi. Päivämäärätiedot ovat tärkeitä mahdollisten osumien löytämiseksikin.

Kun tallennat ensimmäistä kertaa päivämäärän, tarkista että se näkyy oikein järjestyksessä pp.kk.vvvv. Käy tarvittaessa vaihtamassa asetuksistasi päivämäärän esitys- ja syöttömuoto. Huomaathan että asetuksen muuttaminen ei korjaa päivämäärämuotoa aiemmin tallentamissasi profiileissa, jos olet tallentanut ne järjestyksessä pp.kk.vvvv vaikka asetuksesi on ollut kk/pp/vvv. Väärin tallentuneet päivämäärät on käytävä korjaamassa oikeiksi yksitellen.

Paikkatiedot kannattaa tallentaa käyttäen Genin ehdottamaa paikkatietoa, muokaten niitä tapahtuman ajankohdan mukaiseksi. Suositeltavaa on lisätä tarkemmat paikantiedot (torppa, talo, kylä) erillisiin kenttiin järjestyksessä tarkimmasta epätarkimpaan. Maana käytämme englanninkielistä Finland nimeä nykyisen Suomen alueelle ajankohdasta riippumatta ja luovutetuille alueille vuoteen 1944 saakka. Ahvenanmaalle kannattaa käyttää maana Åland Islands.

Lähteet

Käyttämäsi lähdetiedot kannattaa tallentaa profiiliin heti perustietojen tallentamisen jälkeen. Helpoiten tämä tapahtuu lisäämällä lähdeviite profiilin yleistietoihin. Jos käyt läpi esimerkiksi rippikirjan sivua ja tavoitteenasi on lisätä kaikki siinä esiintyvät henkilöt Geniin tai löytää jo olemassa olevat profiilit, kannattaa harkita kyseisen sivun lataamista Geniin lähdeasiakirjaksi ja sen lisäämistä profiilin Lähteet-välilehdelle.

Taustaa