Lähdetietojen lisääminen profiilin yleistietoihin

Genissä on kaksi perustapaa lisätä lähteitä profiilin tiedoille. Tässä esitellään yleisempi ja yksinkertaisempi tapa, joka on lähdeviitteen lisääminen Yleistiedot-välilehdelle. Toinen, jonkin verran työläämpi tapa, on käyttää Genin omaa Lähteet-välilehteä.

Yleiskatsaus-välilehdelle lisättävässä lähdeviitteessä mainitaan vähintään

  1. mistä lähteestä on kyse
  2. sivunumero siltä varalta, että linkki lakkaa toimimasta
  3. lähteen osoitelinkki, jonka ansiosta kenen tahansa on helppo ja nopea todentaa Geniin talletetut tiedot ainakin niin pitkään kuin linkki toimii.

Seuraavaksi käydään kuvallisen esimerkin avulla läpi lähdeviitteen lisääminen:

  1. Klikkaa profiilisivun Yleiskatsaus-välilehdellä muokkaa-linkkiä:
  1. Kirjaa lähdeviite avautuvaan näkymään. Numeroidun listan lähteistä saat käyttämällä rivin edessä #-merkkiä. Halutessasi voit myös lisätä otsikon lähteille.

Valmis lähdeviite näyttää tältä:

Ylläolevassa lähdeviitteessä ei ole sivunumeroa, koska alkuperäisestä lähteestä se puuttuu. Sen sijaan siinä on mainittu vuosi ja syntymämerkinnän numero.

Valmiin yleistietoihin liitettävän lähdeviitteen Kansallisarkiston kuviin saa Digihakemiston kuvasivujen yläreunan lähdeviite-linkin kautta:

Vastaavan valmiin lähdeviitteen saa myös SSHY:n sivuilta käyttämällä SSHY-selainlaajennusta.

Lähteen yhteyteen voi halutessaan liittää lyhyen sitaatin, kommentin tai toissijaisen lähteen (i.e. Hiski-linkin) käyttämällä lähdeviitettä seuraavan rivin alussa #* -merkintää kuten seuraavassa otteessa pitkästä lähdeluettelossa on käytetty vihkimerkinnälle liitetylle sitaatille:

Usein sama lähdeasiakirja on saatavilla sekä Kansallisarkistosta että SSHY:n sivuilta. Joissakin tapauksissa Kansallisarkiston puolella on selkeämpi kuva ja ne ovat kaikkien luettavissa ilman maksua.

Hyvin lähteistetyn profiiliin lähdeluettelosta löytyy syntymämerkintä, lapsuuden ajalta kaikki lastenkirjamerkinnät, aikuisiältä kaikki rippikirja- , muutto- ja vihkimerkinnät sekä lopuksi kuolinmerkintä. Kun lisäät rippikirjamerkintää profiiliin, kopioi se samantien kaikille sivulla mainituille profiileille.

Tärkeintä on, että viitteet eivät jää merkitsemättä Geni-profiileihin. Tee se siis itsellesi riittävän vaivattomalla tavalla!